Uudised

EMTF 02.05.2024

Alates 2010. aastast on Pärnus klubi MMAces treeninud nii lapsi, noori kui täiskasvanuid spordihuvilisi. 2023. aasta detsembrist on klubi treenerid oma käe alla treenima võtnud ka Endla teatri näitlejad. Rääkisime MMAces treeneri Andre Naelaga, kuidas koostöö teatriga välja näeb. 

“Meiega võttis ühendust Endla teatri näitleja Nils Mattias Steinberg, kes pakkus, kas me tahaks treenida näitlejaid tulevase teatritüki jaoks,” kommenteeris Nael. “Järgmisel hetkel olimegi osaks “Rocco ja tema vennad” etendusest.” Näitlejaid hakkasid treenima Vallo Kappak, Henri Helemäe ja Andre Nael.

Poksitreenerite jaoks oli tegu millegi uue ja tundmatuga, sest nad pidid poksi tehnikat õpetades arvestama ka koreograafiaga. Lisaks oli nende jaoks väga tähtis, et lavalaudadel näeks poksimine välja võimalikult realistlik vaataja jaoks, aga oleks turvaline näitlejate jaoks. “Keegi laval reaalselt pihta ei saa, näitlejad on väga oskuslikud oma töös.” 

Tihtipeale eeldatakse ekslikult, et poksitrenni minnes peaks olema juba mõned algtõed selged. Nael kiitis selle väite peale näitlejaid: “Nilsil oli baasteadmine olemas, sest ta on varasemalt meie juures juba poksimas käinud. Teised näitlejad alustasid täiesti nullist - nad olid väga tublid ja õppisid kiirelt. Päärul tekkis aga poksimist õppides trennipisik, seega ta jätkas treeningutega Tallinnas.”

Esialgselt pidid Kappak, Helemäe ja Nael näitlejaid vaid treenima, ent ühel hetkel pakuti neile teatritükis ka lavarolle. Lavalaudadel ja poksiringis olemine aga nii sarnased treeneri sõnul ei olnud: “Poksiringis mõtled ainult sellele, kuidas anda endast kõik, et matš võita. Kõik, mis on ringist väljaspool, kaob ära. Lavaproovis oli väike lavahirm, aga esietendusel tekkis hoopis väga suur adrenaliin. Laval keskendud rohkem publikule ja nende reaktsioonile. Publiku reaktsioonist tekkinud adrenaliin tõi hoopis näitlemisjuglust juurde.” 

Treenerite jaoks osutus üllatavaks lavastuse perioodi mahukus. “Ma ei osanud sellist mahtu üldse oodata. Näitlejad teevad lavaproove, õpivad koreograafiat, lisaks ka poksimine ja üldtreening. Saime näitlejate tööd näha täiesti teisest vaatepunktist ja kindlasti kasvas ka austus nende töö vastu,” kiitis Nael. 

“Loomulikult peaks kõik seda vaatama tulema, tegu on väga hea teatritükiga,” sõnas Nael. “Lavastus “Rocco ja tema vennad” on kavas augustini, siis on teatril väike suvepuhkus ja siis oleme uuesti sügisest kuni detsembrini lavalaudadel olemas.” 

 

Endla teatri sõnul on lavastus “Rocco ja tema vennad” võimas ja suurejooneline lugu neile, kes otsivad teatrist kirge, keerulisi suhteid, pingelisi olukordi, armastust, vihkamist, andestamist ja poksi. Lavastus põhineb Itaalia režissööri Luchino Visconti 1960. aastal valminud ja paljude auhindadega pärjatud filmil „Rocco e i suoi fratelli“.

Rohkem infot lavastuse kohta leiate Endla teatri kodulehelt: https://www.endla.ee/lavastused/rocco-ja-tema-vennad

 

---

Artikli toimetaja Erika Maalt (erika@emtf.ee)

Foto: Endla teater, Priit Loog